Hoe een Focaccia te Bakken

Leer hoe je heerlijke focaccia's kunt bereiden, vormen en bakken met het deeg van True Pizza. Van ontdooien tot bakken, wij bieden stap-voor-stap instructies en onze persoonlijke tips.

Je kunt zachte, luchtige focaccia’s maken met onze kant-en-klare deegsoorten: Rozemarijn Deeg, Klassiek Pizzadeeg of Rode Bieten Deeg. Met deze gids die we hebben voorbereid, maak je in een mum van tijd heerlijke focaccia’s!

close up of a golden-brown crispy focaccia crust

Focaccia staat bij ons thuis meerdere keren per week op het menu, en we maken het graag in verschillende stijlen, van de zeer opgeblazen, zachte focaccia tot zijn dunnere neef, knapperige schiacciata. We houden van ze naturel, maar we spelen ook graag met verschillende toppings, smaken en textuurcombinaties.

Hoe We het Deeg Maken

Zoals je waarschijnlijk weet, wordt ons deeg vers bereid in onze bakkerij met ingrediënten van premium kwaliteit en beproefde processen. Alles wordt zorgvuldig geselecteerd en gemaakt om de best mogelijke resultaten te bereiken. Na het kneden van alle ingrediënten en de eerste ontwikkeling van gluten, wordt het deeg urenlang (meestal ongeveer 24 uur) bij koele temperaturen gerijpt, waardoor het fermentatieproces wordt vertraagd, zodat structuur en smaken zich op een gecontroleerde manier kunnen ontwikkelen.

Wanneer het fermentatie- en rijpingsproces is voltooid, maken we de deegballen en na wat extra rijzen, vriezen we ze snel in. Op deze manier komt het deeg bij jou aan met alle versheid en kwaliteit erin opgesloten, klaar om geweldige pizza’s, focaccia’s of een verscheidenheid aan recepten in je eigen oven te maken. Bekijk onze winkel voor ons volledige assortiment deeg en toppings.

In deze gids leggen we uit hoe je het deeg voorbereidt en vormgeeft, wat je moet gebruiken en hoe je je oven instelt om een Italiaanse specialiteit te creëren – de geweldige Focaccia!

Stap 1: Het Deeg Ontdooien

A ball of dough resting on a wooden plank

Het eerste wat je moet doen is het deeg ontdooien. Het beste is om het deeg uit de vriezer te halen en ongeveer 12 uur in de koelkast te leggen, nog steeds in de zak waarin het is aangekomen. Als alternatief kun je het op kamertemperatuur laten liggen gedurende ongeveer 4-6 uur totdat het volledig ontdooid is.

Als je het deeg snel moet ontdooien, kun je het in wat lauw water leggen. Het zou in ongeveer een uur moeten ontdooien. Deze methode geeft niet de beste resultaten, dus het is het beste om je aan de langzamere methoden te houden. Gedetailleerde beschrijvingen van alle ontdooimethoden zijn te vinden in onze Gids voor het Ontdooien van Pizzadeeg.

Als het om deeg gaat, draait alles om tijd en temperatuur. Gegeven voldoende tijd en een gezellige kamertemperatuur, krijg je geweldige resultaten van je deeg.

Stap 2: De Juiste Temperatuur Bereiken

Eenmaal ontdooid, heeft je deeg een paar uur op kamertemperatuur nodig om te rusten en te ontspannen (wie niet?). Haal het deeg uit de zak, plaats het in een kom en dek af met een vochtige doek. Het duurt ongeveer een uur voordat het deeg klaar is om te bakken, maar met meer tijd zal het eindproduct nog beter zijn. Wij kiezen voor ongeveer 2 uur rusten.

Tip: Ons deeg is gemaakt in standaard porties van 220 gram, maar als je een grotere focaccia wilt maken, gebruik dan meer deegballen samen in deze stap. Tijdens het rijzen zullen ze aan elkaar plakken en een enkele massa deeg vormen.

Als je merkt dat het deeg is gerezen en mooi ontspannen is, is het klaar om te gaan. Hoe weet je wanneer het deeg ontspannen is, vraag je? Doe de poke-test: Prik met je vinger in het deeg en als het deeg direct terugspringt, is het nog niet klaar. Als het langzaam terugspringt en een kleine deuk achterlaat waar je hebt geprikt, is het goed om te gaan!

Stap 3: De Focaccia Vormgeven

Nu komen we bij het leuke gedeelte en wat de eerste stap is bij het vormgeven van je focaccia. Dit is het moment waarop je je oven aanzet (zet hem op 220˚ C), zodat hij opwarmt tegen de tijd dat je focaccia klaar is om te bakken.

Plaats het deeg in een ingevette bakvorm en begin het voorzichtig met je vingers uit te drukken. Gebruik de onderkant van de toppen van je vingers en druk naar beneden en naar buiten tegelijkertijd, waarbij je het deeg uitspreidt om je hele bakvorm te vullen.

Tip: Voor een mooie, hoge focaccia gebruik je een goed passende bakvorm. Voor één portie (220 g) van ons deeg, gebruik een vorm met een diameter van ongeveer 10 – 15 cm. Als je bakvorm ongeveer 20 x 20 cm is, wil je twee porties deeg gebruiken.

Eenmaal gevormd, laat het nog 30 minuten tot een uur rusten, afhankelijk van hoe gerezen je focaccia moet zijn. Bereid intussen je olie-emulsie voor die je gebruikt om de focaccia af te maken. Gelijke delen extra vergine olijfolie en water, mengend totdat je een uniforme emulsie bereikt. Dit doe je het beste in een klein potje met een deksel.

Hoe maak je een grotere focaccia?

Ons deeg is voorgeportioneerd in 220 gram deegballen, en dat is voldoende voor één persoon. Maar als je het wilt opschalen, misschien een mooie grote focaccia maken voor het hele gezin, hier is wat je moet doen:

Bij het ontdooien van het deeg, plaats meerdere deegballen in dezelfde container, de een op de ander. Op deze manier zullen de deegballen samen ontdooien en rijzen, waardoor een enkele grotere bal deeg ontstaat. Daarna volg je gewoon de rest van de instructies op deze pagina.

Stap 4: De Focaccia Bakken

close up view of a rosemary focaccia with cloves of garlic on a brown baking paper

Je deeg is nu uitgerust en klaar om te bakken. Het is tijd voor je vingers om weer aan de slag te gaan. Bedek de focaccia royaal met je olie-emulsie, dit maakt de bovenkant van de focaccia mooi knapperig en gewoon heerlijk! Gebruik je vingers om die kenmerkende kuiltjes in de focaccia te creëren – druk gewoon naar beneden, zodat de olie-emulsie de deukjes vult die door je vingers zijn achtergelaten.

Bestrooi met wat zoutvlokken, stukjes verse rozemarijn en zet het in je voorverwarmde oven. Het duurt ongeveer 15 minuten voordat je focaccia volledig gebakken is op 220˚ C, afhankelijk van de dikte.

GENIET! Je focaccia is gebakken! Je hebt geen instructies nodig voor wat daarna komt 🙂 Deel je creaties met de hashtag #truepizza

Toppings en Serveerideeën voor je Focaccia

Het mooie van een focaccia is zijn veelzijdigheid – het is heerlijk als een op zichzelf staande snack, geserveerd als bijgerecht of gewoon als brood, te gebruiken als basis voor een bruschetta, een sandwich… Hier zijn enkele ideeën, maar voel je vrij om het je eigen te maken, er is geen verkeerde manier om een focaccia te maken.

Bari-stijl Focaccia – belegd met geplette cherrytomaatjes (verwijder het waterige deel), olijven, oregano en ruime extra vergine olijfolie.

mortadella and pistachio sandwich made in a focaccia

Schiacciata – Deze Toscaanse focaccia-stijl wordt vaak gebruikt voor sandwiches, en is wereldwijd populair geworden door de Instagram-beroemde bakkerij All’Antico Vinaio in Florence.

Sfincione palermitano – Bedekt met tomatensaus, ansjovis, kaas (caciocavallo), uien en broodkruimels.

Mensen Vragen Ook

Hoe weet ik wanneer de focaccia volledig gebakken is?

Focaccia is vrij dik in vergelijking met andere broodsoorten en heeft daarom minder tijd in de oven nodig. De beste manier om te weten of je focaccia volledig gebakken is, is door naar de kleur aan de onderkant te kijken – deze moet gelijkmatig goudbruin zijn. Als het midden nog bleek is, geef het dan nog een paar minuten.

Kan ik overgebleven focaccia opnieuw opwarmen?

Oh, dat kun je zeker en moet je zeker doen! Wat wij vaak doen, is overgebleven focaccia gebruiken om bruschetta te maken. Snijd je focaccia gewoon zijwaarts door, besprenkel met wat olie (boter is ook sterk aanbevolen), en plaats het in een hete oven, onder de grill.

Als je een hele focaccia opnieuw wilt opwarmen, verwarm je oven dan tot 220 graden Celsius, en zodra de oven heet is, plaats je de focaccia op het rooster. Als de focaccia erg droog is en de korst hard, helpt het om deze onder water te houden voordat je hem bakt.

Kan ik het deeg van True Pizza gebruiken om zoete focaccia's te maken?

Absoluut! Gebruik gewoon elk soort zoete topping in plaats van de hartige. Wij maken vaak een zoete focaccia met gehakte walnoten, gesneden appel en een lichte karamelsaus.

Zijn er speciale technieken om een krokante korst op de focaccia te creëren?

Om een krokante korst op je focaccia te krijgen, moet je een emulsie van olie en water gebruiken, zout is optioneel.

Gebruik een pot met een deksel. Voor een focaccia van 20×20 cm heb je 1 dcl water, 1 dcl extra vierge olijfolie en een paar snufjes zeezout nodig. Dek af en meng krachtig totdat de emulsie vormt – de vloeistof moet melkachtig zijn, de olie en het water volledig gemengd. Bedek je focaccia met de emulsie vlak voor het bakken.

Lees meer

How-to's, recepten, tips...

Aanbevolen Producten

DEZE PRACHTIGE PRODUCTEN HELPEN U UW PIZZA-SPEL TE VERBETEREN!