Hoe Geweldige Pizza’s in Je Pizzaoven te Bakken

De perfecte pizza bakken in je achtertuin of binnenshuis kan intimiderend lijken, maar wees gerust! Wij zijn hier om je door elke stap te begeleiden, zodat je pizza-avontuur niet alleen leuk maar ook heerlijk is!

Er zijn tegenwoordig zoveel pizzaovens op de markt! Een paar jaar geleden waren er geen goede opties, maar in de afgelopen jaren is het normaal geworden voor thuis pizzaovens om temperaturen van meer dan 350°C te bereiken, sommige gaan zelfs tot 500°C!

Met de opkomst van innovatieve pizzaovens die hoge temperaturen bereiken, is het nog nooit zo eenvoudig geweest om thuis pizza’s van restaurantkwaliteit te maken. Of je nu een buitenoven zoals Ooni of Gozney gebruikt of werkt met innovatieve binnenmodellen zoals de Effeuno of Ooni Volt, de weg naar pizza perfectie begint hier.

Voor een geweldige pizza bak- en proefervaring moet je beginnen met het juiste pizzadeeg. True Pizza (dat zijn wij!) biedt een mooie reeks vers-bevroren ambachtelijke pizzadegen aan die je in onze winkel kunt kopen. Ons Classic Pizza Dough, Neapolitan Pizza Dough en onze New York Style dough zijn allemaal gemaakt met de thuiskoks in gedachten – ze zijn klaar om gevormd en gebakken te worden, ze presteren uitstekend in je pizzaoven (ook in je gewone keukenoven), en ze zullen jou en je gasten verbazen met hun unieke textuur en kwaliteit die alleen te vergelijken is met de beste pizzeria’s.

Laten we teruggaan naar het bakken! Dus, je pizzaoven is er, helemaal opgestookt en klaar om te gaan. Het enige wat je nu nog moet doen, is de basisprincipes van thuis pizza bakken doornemen. En we beginnen met de essentiële tools voor de klus.

Essentiële Tools en Ingrediënten

Voordat je aan je zelfgemaakte pizza-avontuur begint, zorg ervoor dat je de volgende tools en ingrediënten bij de hand hebt:

  • Pizzadeeg: Of je nu je eigen deeg maakt of ons pizzadeeg gebruikt, zorg ervoor dat het ontdooid is en op kamertemperatuur voordat je begint.
  • Toppings: Verzamel je favoriete pizzatoppings, zoals tomatensaus, mozzarella, gedroogd vlees en kruiden.
  • Oven: Zorg ervoor dat je oven schoon is van stof en verbrande stukjes. Verwarm hem voor op de hoogst mogelijke temperatuur, en laat hem minstens 30 minuten op maximale temperatuur draaien voordat je gaat bakken, zodat je bakoppervlak zo heet mogelijk is.
  • Pizzaschep: Je hebt een goede, dunne pizzaschep nodig met een handvat dat je handen veilig houdt voor de hitte, en waarmee je de pizza gemakkelijk kunt lanceren, draaien en uit de oven kunt halen.
  • Bestuifbloem: Zorg ervoor dat je voldoende semolina (of gewone bloem) hebt om te bestuiven – het is essentieel voor het vormen en om te voorkomen dat het deeg blijft plakken.

Stap 1: Zorg ervoor dat het deeg klaar is

Zorg ervoor dat je deeg ontdooid is (als je bevroren deeg gebruikt), goed uitgerust en op kamertemperatuur voor optimale rekbaarheid. We hebben een aantal deskundige tips voorbereid over hoe je het deeg kunt ontdooien, dus kijk daar eens naar: Het Ontdooien van het Pizzadeeg: Essentiële Tips & Trucs

Stap 2: De oven voorbereiden

Stook je oven op tot de maximale temperatuur. Voor de meeste thuis pizzaovens zal dit rond de 450 – 500 graden Celsius zijn. Door je pizzaoven voor te verwarmen tot de maximale temperatuur en voldoende tijd te geven om zijn volledige potentieel te bereiken, creëer je de perfecte omstandigheden voor het bakken van pizza. Als je een laserthermometer hebt, houd dan de temperatuur van de pizzasteen in de gaten en identificeer verschillende hittezones – meestal is het heter dichter bij de vlammen, en lagere temperaturen dichter bij de deur of opening van de oven.

Tips: Oventemperatuur en baktijden

pizza baking in a gas fueled oven with flames in the background
Browns spots start to appear as this pizza is almost baked

Afhankelijk van de temperatuur waarop je oven werkt, wil je het volgende proces aanpassen. Bij ongeveer 350°C bakt de pizza ongeveer 5 minuten en bij 450°C duurt het maximaal 3 minuten. Houd hier dus rekening mee.

De baktijd en temperatuur moeten ook worden aangepast aan de stijl van de pizza die je bakt. Een neapolitan pizza vereist een zeer hoge temperatuur (450°C +) en ongeveer 3-4 minuten baktijd, voor een echte New Yorkse stijl slice, mik op 300-320°C, en bak ongeveer 5 minuten. Pizza in teglia, rond de 300°C, tonda romana (dun en knapperig) 280 -300°C…

Als vuistregel geldt dat een knapperige korst (NY-stijl) een iets lagere temperatuur en langere baktijden nodig heeft, zodat de korst vocht kan verliezen en bros wordt. Een zachte korst (Napol itaanse stijl) vereist hogere temperaturen en kortere baktijden zodat het kruim zoveel mogelijk vocht kan behouden.

Stap 3: Het deeg vormen

Terwijl de oven opwarmt, bereid je je pizzadeeg op een royaal met bloem bestoven oppervlak. Semolina is een uitstekende keuze voor het vormen, het biedt textuur en voorkomt plakken, maar gebruik gerust wat je bij de hand hebt. Druk het deeg voorzichtig met je vingers naar buiten, waarbij je een dunne, ongeperste rand rondom de omtrek laat. Zodra het deeg is gevormd, verwijder je overtollige bloem en rek je het deeg verder uit tot het een dunne, gelijkmatige basis vormt.

Stap 4: Het beleggen van je pizza

Met je deeg bereid, is het tijd om de toppings toe te voegen. Begin met het gelijkmatig verdelen van een dunne laag tomatensaus over het deeg. Wij gebruiken ongeveer drie lepels voor een pizza van 28 centimeter. Volg dat met een royale strooi mozzarella, ongeveer 60 – 80 gram, afhankelijk van de hoeveelheid andere toppings die je gebruikt, en je gewenste toppings. Wees zuinig met de toppings, vooral voor dunne korst pizza’s, om een gemakkelijke overdracht op de pizzaschep te garanderen en om een natte, zompige pizza te vermijden. Verplaats voorzichtig, trek met beide handen, de belegd pizza op de schep, gebruik wat bloem om plakken te voorkomen. Denk eraan, de vorm hoeft niet perfect te zijn – dat is allemaal onderdeel van de charme van zelfgemaakte pizza.

Tip: Pizza lanceringsangst

We hebben dit meegemaakt en we weten zeker dat jij dat ook hebt. Twee dingen maken knikkende knieën: de pizza vormen en lanceren. Een zekere manier om het lanceren van de pizza minder een probleem te maken, is door een pizzanet te gebruiken. Dit is een ronde metalen schijf met een gaas erin. Vorm en belegd je pizza direct op het net en lanceer het in de oven terwijl het op het net ligt. Op deze manier loop je niet het risico de vorm of de lancering te verpesten. Je kunt het net verwijderen wanneer de pizza bijna volledig gebakken is.

Stap 5: Het bakken van de pizza

Zodra je pizza is samengesteld, schuif je hem in de voorverwarmde oven direct op het hete stenen oppervlak. Als je een gasgestookte pizzaoven gebruikt, wil je op dit punt de vlammen halverwege verlagen – we vinden het het beste om je pizza niet bloot te stellen aan zeer hoge vlammen omdat het snel verbrandt, maar niet volledig gebakken is van binnen. Dit wordt duidelijk aangegeven door een enigszins doorschijnende korst en een “plakkerige” kruimel aan de binnenkant.

Afhankelijk van de temperatuur van je oven, variëren de totale baktijden tussen de 3-5 minuten. Houd de pizza goed in de gaten terwijl hij bakt, met als doel een goudbruine korst met af en toe donkere plekken. Afhankelijk van de warmtebron in je oven, wil je het halverwege draaien, maar gebruik die schep niet te vaak.

Wanneer je tevreden bent met de bak, haal je de pizza uit de oven en laat je hem een paar minuten op een rek afkoelen. Werk af met verse ingrediënten, een snufje Grana Padano en een scheutje extra vierge olijfolie voor de perfecte finishing touch.

Hoe weet je wanneer je pizza volledig gebakken is

Je weet dat je pizza klaar is wanneer de korst een heerlijke goudbruine kleur krijgt, maar dat kan je gemakkelijk misleiden. Controleer de onderkant van de pizza – deze moet droog zijn, met aantrekkelijke bruine plekken. Til een kant van je pizza op met je schep om te controleren of hij zijn vorm behoudt – als hij gemakkelijk vouwt, is hij nog niet klaar.

Voor een extra vleugje perfectie plaats je de pizza direct onder de bovengrill of dicht bij de vlammen gedurende enkele seconden om wat heerlijke karamellisatie op je toppings en extra kleur op de korst te krijgen. Wees heel voorzichtig dat je het niet verbrandt, het duurt maar een seconde!

Stap 6: Geniet van je creatie

Met je meesterwerk voltooid, is het tijd om te genieten van de vruchten van je arbeid. Neem een moment om een paar foto’s te maken en deel ze met ons door @truepizza_co te taggen en onze hashtag #truepizza te gebruiken.

Veel pizza-bakplezier!

Mensen Vragen Ook

Kan ik een ander type bloem gebruiken om het deeg te bestuiven, of moet het echt semolina zijn?

Semolina is de meest gebruikte oplossing, maar je kunt ook elke bloem gebruiken die je bij de hand hebt. Semolina, of semola, helpt de extra vochtigheid van het deeg op te nemen, maar geeft ook een bepaalde textuur aan het gebakken product – sommige bakkers geven er de voorkeur aan gewone bloem te gebruiken om de textuur niet te veranderen. Uiteindelijk draait het allemaal om persoonlijke voorkeur.

Hoe lang duurt het om een pizza te bakken op 450°C?

De baktijd van pizza’s varieert afhankelijk van de temperatuur van je oven.

Bij 450 graden Celsius duurt het ongeveer 3 minuten om een klassieke Napolitaanse pizza te bakken. Voor een New Yorkse pizza raden we aan om deze te bakken op 350°C gedurende ongeveer 5 minuten.

Zijn er speciale technieken voor het overbrengen van de pizza van de pizzaschep naar de oven en terug?

Het zit ‘m in de pols! Grapje terzijde, het vereist wel wat techniek.

Om de pizza van je schep te schuiven, zorg ervoor dat de onderkant van je pizza niet plakkerig is. Beweeg de schep een beetje heen en weer, de pizza moet vrij kunnen bewegen. Dat is een goede indicatie dat hij niet zal blijven plakken.

Overdrijf niet met de toppings – zware en natte toppings maken je pizza snel “on-launchable”.

Lees meer

How-to's, recepten, tips...

Aanbevolen Producten

DEZE PRACHTIGE PRODUCTEN HELPEN U UW PIZZA-SPEL TE VERBETEREN!