Hoe Pizza te Bakken in een Gewone Keukenoven

Zelfgemaakte pizza maken in je gewone keukenoven lijkt misschien een uitdaging, maar geen zorgen! We begeleiden je door elke stap, zodat je pizza-ervaring zowel leuk als heerlijk is.

De schoonheid van pizza zit in de eenvoud. Simpele ingrediënten, simpel proces, eenvoudig en heerlijk eindproduct. Het enige probleem is dat niets ervan simpel of gemakkelijk lijkt als jij degene bent die het maakt!

Al 15 jaar bakken we pizza’s in onze gewone keukenovens. We begonnen ons pizzabedrijf met het bakken van onze eerste korsten in diezelfde oven. Hij gaat maar tot 230°C, en ik gebruik meestal geen pizzasteen of -staal, of andere speciale gadgets, ik maak pizza’s op de manier waarop we ze thuis in mijn jeugd maakten.

Natuurlijk kun je geen heel hoge cornicione (de opstaande rand van de pizza) verwachten, maar je kunt een geweldige zelfgemaakte pizza maken in een gewone oven. Het juiste proces en de juiste ingrediënten maken het beter dan 90% van de bezorgdiensten. Het feit dat je het zelf hebt gemaakt, maakt het nog lekkerder. Dus, daar gaan we!

Met onze handige instructies en een beetje oefening maak je geweldige pizza’s in elke oven. Voor tips over het bakken van pizza’s in een pizzaoven, ga naar: Hoe Geweldige Pizza’s in Je Pizzaoven te Bakken

Met slechts een paar ingrediënten en enkele deskundige tips, maak je binnenkort onweerstaanbare pizza’s in je eigen keuken.

Essentiële Hulpmiddelen en Ingrediënten

Voordat je begint aan je zelfgemaakte pizza-avontuur, zorg ervoor dat je de volgende hulpmiddelen en ingrediënten bij de hand hebt:

 1. Pizzadeeg: Of je nu je eigen deeg maakt of ons pizzadeeg gebruikt, zorg ervoor dat het ontdooid en op kamertemperatuur is voordat je begint.
 2. Toppings: Verzamel je favoriete pizzatoppings, zoals tomatensaus, mozzarella, vleeswaren en kruiden.
 3. Bakoppervlak: Kies een bakoppervlak zoals een pizzasteen, pizzastaal of bakplaat.
 4. Oven: Een gewone keukenoven die hoge temperaturen kan bereiken is essentieel. Zorg ervoor dat je oven schoon is en voorverwarm hem tot de hoogste temperatuur mogelijk, laat hem minimaal 30 minuten op de maximale temperatuur draaien voordat je gaat bakken.
 5. Bloem voor bestuiven: Zorg ervoor dat je genoeg semolina (of gewone bloem) hebt voor het bestuiven – dit is essentieel voor het vormen en om te voorkomen dat het deeg blijft plakken.

Stap 1: Zorg ervoor dat het Deeg Klaar is

Zorg ervoor dat je deeg ontdooid is (als je bevroren deeg gebruikt) en op kamertemperatuur is voor optimale rekbaarheid. We hebben enkele deskundige tips over hoe je het deeg kunt ontdooien, dus bekijk dat eens: Het Ontdooien van het Pizzadeeg: Essentiële Tips & Trucs

Stap 2: De Oven Voorbereiden

Verwarm je oven voor op de maximale temperatuur. Als je oven een pizzastand heeft, is dat jouw ticket naar de perfecte pizza. Idealiter zijn de onderste verwarmers en de ventilator ingeschakeld zodat de korst van onderaf bakt en de hete lucht de bovenkant van de pizza mooi knapperig maakt. Plaats het bakoppervlak (bakplaat, pizzasteen, pizzastaal…) op de onderste plank en laat het in de draaiende oven staan zodat het goed heet wordt, geef het minimaal 30-40 minuten – zelfs nadat de oven zegt dat de doeltemperatuur is bereikt. Onthoud, een loeihete oven is de sleutel tot die knapperige korst waar we allemaal van houden!

Stap 3: Het Deeg Vormen

picture of pizza dough in semolina flour
Dit is hoe een klaar-om-te-vormen bol pizzadeeg eruit ziet
 1. Bereid je Werkoppervlak voor: Bestuif je werkoppervlak royaal met semolina of bloem om te voorkomen dat het deeg blijft plakken.
 2. Bedek het Deeg: Bedek het deeg met een laag semolina of bloem om ervoor te zorgen dat het niet aan je handen of het oppervlak blijft plakken.
 3. Begin met Vormen: Begin met het voorzichtig indrukken van het deeg met de toppen van je vingers, waarbij je je concentreert op het platte deel naast het eerste kootje. Deze techniek stelt je in staat om de druk gelijkmatig te verdelen, waardoor een dunne, gelijkmatig uitgerekte korst ontstaat en scheuren in het deeg worden vermeden.
 4. Laat een Rand: Terwijl je het deeg uitdrukt, laat je een dunne, onbewerkte rand van ongeveer 1-2 cm breed rondom de omtrek. Deze rand vormt de korst van je pizza.
 5. Draai en Rek: Zodra je het deeg tot een schijf ter grootte van een open hand hebt uitgedrukt, begin je het te rekken terwijl je het hele deeg in een cirkelvormige beweging draait. Deze techniek helpt om een gelijkmatig dunne basis voor je pizza te creëren. Wij geven de voorkeur aan deze stap door het uitgerekte deeg gewoon over de bovenkant van onze handen te leggen en het voorzichtig uit elkaar te trekken.

Stap 4: Het Deeg Voorbakken

Bij gebruik van een keukenoven zorgt voorbakken van het deeg ervoor dat de korst goed gaar wordt, vooral omdat de meeste thuisovens niet heel hoge temperaturen kunnen bereiken. Voorbakken houdt in dat je het deeg gedeeltelijk bakt voordat je de toppings toevoegt. Deze stap is cruciaal omdat de toppings, vooral de natte zoals tomatensaus en groenten, het deeg kunnen afkoelen en voorkomen dat de bodem zo knapperig wordt als gewenst. Bovendien, omdat we de pizza langer zullen bakken, bestaat het risico dat de toppings te gaar worden.

Wat is voorbakken? In feite betekent het het deeg gedeeltelijk bakken – het deeg is intern gebakken, maar kan nog profiteren van extra bakken, kleur- en smaakontwikkeling.

Hoe het Deeg Voor te Bakken:

 1. Verplaats het gevormde deeg naar je pizzaschep of bakpapier, afhankelijk van wat je gebruikt – vergeet niet wat van de semolina af te schudden, zodat het deeg niet plakkerig blijft.
 2. Verspreid een kleine hoeveelheid van je tomatensaus, net genoeg om het oppervlak dat later volledig bedekt wordt licht te bedekken, waarbij je de gewenste dikte van de rand behoudt (wij gaan meestal voor ongeveer twee centimeter).
 3. Doe de laatste vormgeving, zodat de pizza de gewenste vorm en grootte krijgt.
 4. Schuif de pizza in de oven, met het bakpapier indien je dat gebruikt, op het hete oppervlak. Bak ongeveer 5-6 minuten. Open de ovendeur niet tijdens die eerste bakbeurt.


Stap 5: Je Pizza Beleggen

Je weet dat het voorbakken is voltooid wanneer de korst mooi opgeblazen is en de eerste lichtbruine vlekken zijn verschenen. Haal de pizza uit de oven en voeg je gewenste toppings toe. Of het nu meer tomatensaus, kaas, salami of andere ingrediënten zijn die je lekker vindt, nu is het tijd om ze op de pizza te plaatsen. Zodra je de pizza naar hartelust hebt belegd, zet je hem terug in de oven voor nog eens 5-8 minuten, afhankelijk van de maximale temperatuur van je oven. Dit keer hoef je het bakpapier niet te gebruiken; schuif de pizza gewoon terug op het hete oppervlak en laat hem goudbruin bakken.

Hoe Weet Je Wanneer Je Pizza Klaar Is

Je weet dat je pizza klaar is wanneer de korst een heerlijke goudbruine kleur heeft gekregen en de kaas perfect gesmolten is en begint te bubbelen. Controleer ook de onderkant van de pizza – deze moet droog zijn, niet zompig, met aantrekkelijke bruine vlekken.

Voor een extra vleugje perfectie, zet je de grillfunctie aan tijdens de laatste minuut van het bakken. Plaats de pizza direct onder de grill op de bovenste plank voor ongeveer een minuut of twee, maar wees waakzaam om verbranding te voorkomen.

Stap 6: Tijd om te Genieten

We weten dat het moeilijk is om zo veel geduld te hebben met een hete pizza die daar voor je staat, maar begin niet meteen met snijden zodra hij uit de oven komt. Geef het een paar minuten, zodat de toppings de tijd hebben om zich te zetten en ze niet van de pizza glijden wanneer je snijdt.

Er rest je niets anders dan te genieten van je zelfgemaakte pizza, maak er wat foto’s van en deel ze door @truepizza_co te taggen en onze hashtag #truepizza te gebruiken.

Mensen Vragen Ook

Kan ik een ander type bloem gebruiken om het deeg te bestuiven, of moet het echt semolina zijn?

Semolina is de meest gebruikte oplossing, maar je kunt ook elke bloem gebruiken die je bij de hand hebt. Semolina, of semola, helpt de extra vochtigheid van het deeg op te nemen, maar geeft ook een bepaalde textuur aan het gebakken product – sommige bakkers geven er de voorkeur aan gewone bloem te gebruiken om de textuur niet te veranderen. Uiteindelijk draait het allemaal om persoonlijke voorkeur.

Hoe lang duurt het om pizza te bakken op 250°C?

Natuurlijk variëren de baktijden op basis van de temperatuur van je oven. Je moet altijd streven naar de hoogste temperatuur.

Wanneer de oventemperatuur 250 graden Celsius (°C) is, moet je pizza ongeveer 10-14 minuten bakken – 5 minuten voorbakken + 6 minuten bakken met alle toppings. Voeg ongeveer een minuut toe of haal deze eraf voor elke 10°C.

Bij 220°C moet je je pizza in totaal 14-16 minuten bakken – 6 minuten voorbakken, 8 minuten volledig belegd.

Wat is de beste oveninstelling voor pizza?

Als je oven een pizzastand heeft, gebruik die dan. Deze instelling omvat meestal je onderste element en de ventilatorfunctie. Als je oven die instelling niet heeft, gebruik dan wat er het meest op lijkt – het onderste verwarmingselement zorgt ervoor dat je korst goed gebakken wordt, de ventilatorfunctie zorgt ervoor dat hij goed droog en gelijkmatig gebakken wordt. Je moet de pizza altijd onder de grill afmaken om de toppings te karamelliseren en wat meer kleur op de rand van je korst te krijgen.

Hoe kan ik de baktijd aanpassen als ik de voorkeur geef aan een knapperiger of zachter korst?

Voor een knapperiger korst, bak de pizza een paar minuten langer. Voor een zachtere korst, ga voor de hoogste temperatuur en verkort de baktijd iets en houd de pizza goed in de gaten om te voorkomen dat deze te gaar wordt.

Hoe bewaar ik overgebleven pizzadeeg voor toekomstig gebruik?

Overgebleven pizzadeeg kan tot 2 dagen worden bewaard in de koelkast, strak verpakt in plasticfolie of in een luchtdichte container.

Moet bakpapier worden gebruikt bij het bakken van pizza in een gewone keukenoven?

Het gebruik van bakpapier bij het bakken van pizza in een gewone keukenoven kan zeer nuttig zijn.

Bakpapier helpt te voorkomen dat de pizza aan de bakplaat of pizzasteen blijft plakken en maakt het gemakkelijker om de pizza in en uit de oven te verplaatsen.

Leg de pizza simpelweg op het bakpapier en vervolgens op je bakoppervlak. Wees voorzichtig, als het deeg plakkerig is, zal het aan het papier blijven kleven, dus gebruik voldoende bloem om te voorkomen dat het deeg plakt, of olie het papier voordat je de pizza erop plaatst.

Zorg ervoor dat je bakpapier gebruikt dat bestand is tegen de hoge temperaturen die worden gebruikt bij het bakken van pizza, doorgaans tot 220-250°C.

Lees meer

How-to's, recepten, tips...

Aanbevolen Producten

DEZE PRACHTIGE PRODUCTEN HELPEN U UW PIZZA-SPEL TE VERBETEREN!