Hoe Pizzadeeg Uitreken

Het is de eerste hindernis op onze pizzamaakreis die we allemaal moeten overwinnen. Het vereist wel wat vaardigheid en het kan moeilijk lijken, maar wees gerust, met het juiste advies en een paar oefendeegballen, zul je al snel deeg uitrekken als een pro! Laten we beginnen!

Als er één onderwerp is dat in de meeste e-mails die we ontvangen naar voren komt, dan is het wel deze – Hoe moet je pizzadeeg uitrekken? Voordat we aan de slag gaan met het uitrekken, nemen we even de tijd om het deeg zelf te begrijpen. Ons pizzadeeg wordt met veel zorg en passie gemaakt, maar ook met precisie, om de perfecte balans tussen elasticiteit en structuur te garanderen. Deze balans zorgt ervoor dat het deeg moeiteloos uitrekt en zijn vorm behoudt tijdens het bakken.

Ons deegrecept is verfijnd door jaren van experimenteren en testen, wat resulteert in een deeg dat gemakkelijk te hanteren is en consequent heerlijke resultaten oplevert. Of je nu ons Klassiek Pizzadeeg, Napolitaans Pizzadeeg of New York Style Pizzadeeg gebruikt, je kunt erop vertrouwen dat elke batch zorgvuldig wordt gemaakt om aan onze hoge normen te voldoen.

Tip: Als je een complete beginner bent in het bakken, begin dan met ons Klassiek Pizzadeeg, het heeft een lager watergehalte en is daardoor soepeler, minder plakkerig en gemakkelijker te hanteren.

Wat te Verwachten?

Ten eerste, verwacht niet dat je pizza’s eruit zullen zien zoals die op Instagram. Dat zal zeker gebeuren na een paar gebakken pizza’s. Streef niet naar een heel dunne korst of een perfect ronde vorm, maak je daar gewoon geen zorgen over.

Ten tweede, werk met het deeg! Vecht er niet tegen of probeer het niet te dwingen. Behandel het voorzichtig en geef het de tijd om te ontspannen. Als je het dwingt, zal de gluten activeren en weerstand bieden, en zal het deeg gaan samentrekken. Als je merkt dat het deeg niet genoeg uitrekt, laat het dan gewoon liggen, bedek het met een keukendoek en laat het 5-10 minuten rusten. Als je terugkomt, zal het ontspannen en klaar zijn om mee te werken.

Zorg ervoor dat het Deeg Klaar is

Zoals we hebben besproken in ons artikel over het ontdooien van pizzadeeg, zorg ervoor dat het deeg volledig is ontdooid, op kamertemperatuur is en goed is uitgerust voordat je begint. Je moet alles wat je nodig hebt bij de hand hebben:

  • Deegballen, goed afgedekt en gerust;
  • Een schone werkruimte;
  • Voldoende bloem om te bestuiven, semolina of gewone bloem;
  • Al je toppings;
  • Een pizzaschep.

Hoe het Deeg uit te Rekken

We hebben een video voorbereid die hopelijk van grote hulp voor je zal zijn. We hebben de methode vereenvoudigd om alleen de meest noodzakelijke stappen op te nemen en het zo eenvoudig mogelijk te maken. Stapsgewijze instructies staan hieronder de video.

Stap 1: Bereid het Deeg en de Oppervlakte Voor

Zoals eerder vermeld, zorg ervoor dat het deeg zacht en klaar is om tot een pizza te vormen. Neem ongeveer 2-3 handjes vol semolina (of bloem naar keuze) en leg ze in het midden van je werkoppervlak. De bloem is cruciaal om plakkerigheid te voorkomen.

Stap 2: Eerste Vorming

Plaats je deegbal bovenop de bloem zodat de onderkant van je deegbal, het deel waar het op rustte, nu de bovenkant wordt. Bedek het met meer bloem, overdrijf gerust, je verwijdert de overtollige bloem tijdens het uitrekken. Vorm het deeg tot een cirkel, indien nodig.

Begin met het voorzichtig aandrukken van het deeg met de toppen van je vingers, waarbij je je richt op het platte deel naast het eerste kootje. Dit stelt je in staat om de druk gelijkmatig te verdelen, waardoor een dunne, gelijkmatig uitgerekte korst ontstaat, zonder het deeg te scheuren.

Houd je vingers dicht bij elkaar en maak kleine stappen langs de lengte van het deeg, van boven naar beneden, waarbij je de rand vermijdt. Laat een paar centimeter onaangeroerd, dit vormt de opstaande rand tijdens het bakken. Draai het deegschijfje en herhaal – blijf dit doen totdat alle kanten even dik zijn en het deeg is uitgerekt tot ongeveer de grootte van je hand, of meer, afhankelijk van de grootte van je deegbal.

Stap 3: Het Deeg Uitrekken

Hier komt het iets lastige deel. Plaats je hand op een helft van die deegschijf, met de handpalm naar beneden, en vouw de rest eroverheen. Til nu het deeg van je werkoppervlak, schud de overtollige bloem eraf en verwijder alle bloem van het werkoppervlak met je andere hand.

Vervolgens wil je het deeg op de achterkant van je handen plaatsen, zodat je handen een soort koepel vormen waarop het deeg kan rusten. Spreid je handen voorzichtig uit elkaar terwijl je het deeg ronddraait. Gebruik de zwaartekracht als je vriend. Doe slechts een paar zachte strekkingen en rotaties en je zou klaar moeten zijn. Let op de dikte van het deeg en zorg ervoor dat het midden niet te dun wordt.

Als je dit moeilijk vindt, houd het deeg dan gedeeltelijk op het werkoppervlak en gedeeltelijk op je handen, gebruik het werkoppervlak als een soort vangnet zodat je deeg niet te veel uitrekt. Wees geduldig, dwing het deeg niet. Als het weerstand biedt, geef het dan wat tijd om te ontspannen.

Terwijl we dit lezen, begrijpen we dat het moeilijker klinkt dan het is. Met een beetje oefening zul je het deeg leren begrijpen en zal het perfect uitrekken vanzelf komen.

Stap 4: Afwerking

Leg het nu uitgerekte deeg terug op het werkoppervlak. Zoek naar dunne belletjes in de rand en prik ze door – deze zullen opzwellen en verbranden in je oven. Als je tevreden bent met de vorm en dikte, kun je beginnen met het bereiden van de pizza. Als je geen pizzaschep hebt, leg het deeg dan op een stuk bakpapier voordat je de toppings toevoegt.

Voor de volgende stappen, volg onze bakgidsen:
Hoe pizza te bakken in een gewone keukenoven
Hoe pizza te bakken in je pizzaoven


Mensen Vragen Ook

Kan ik een ander type bloem gebruiken om het deeg te bestuiven, of moet het echt semolina zijn?

Semolina is de meest gebruikte oplossing, maar je kunt ook elke bloem gebruiken die je bij de hand hebt. Semolina, of semola, helpt de extra vochtigheid van het deeg op te nemen, maar geeft ook een bepaalde textuur aan het gebakken product – sommige bakkers geven er de voorkeur aan gewone bloem te gebruiken om de textuur niet te veranderen. Uiteindelijk draait het allemaal om persoonlijke voorkeur.

Waarom wil mijn pizzadeeg niet uitrekken?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je deeg niet uitrekt, maar hier gaan we ervan uit dat je het deeg van True Pizza gebruikt – dit elimineert problemen met kneden, de juiste fermentatie en rijping van het deeg, omdat we ervoor zorgen dat al deze stappen perfect worden uitgevoerd.

Als je deeg weerstand biedt tijdens het vormen, is het waarschijnlijk te koud of niet voldoende uitgerust om bewerkt te worden. Zorg ervoor dat het op kamertemperatuur is (minimaal 18°C) en goed uitgerust is.

Als dit tijdens het vormen gebeurt, heb je het waarschijnlijk te veel bewerkt en is het glutennetwerk nu wat gespannen. Geef het deeg gewoon wat tijd om te rusten – zorg ervoor dat het bedekt blijft zodat het niet uitdroogt.

Wat als ik een gat in het deeg scheur?

e hebt het deeg te dun uitgerekt, of een vinger zat in de weg en er ontstond een scheur. Geen zorgen!

Sluit gewoon het gat door de zijkanten samen te trekken en eroverheen te trekken. Als het niet blijft plakken, gebruik dan een klein beetje water om de zijkanten aan elkaar te plakken. Een beetje bloem op de bodem, een stevige duw met de handpalm, en je kunt weer verder.

Als het niet te repareren is, gebruik het deeg dan om een calzone te maken (met het gat aan de bovenkant), of maak gewoon een heerlijk brood of een focaccia met het deeg.

Is het beter om pizzadeeg uit te rollen of uit te rekken?

Het is zeker beter om het pizzadeeg uit te rekken, op deze manier behoudt je deeg zijn luchtzakjes en rijst het mooi in de oven.

Als je dat niet belangrijk vindt, of je wilt een heel dunne pizza maken, zoals een tavern-stijl pizza, gebruik dan gerust een deegroller. We raden je aan om toch de eerste twee stappen van deze tutorial te volgen.

Als je het deeg uitrolt, kan het krimpen. Geef het weer even de tijd om te herstellen en te ontspannen.


Lees meer

How-to's, recepten, tips...

Aanbevolen Producten

DEZE PRACHTIGE PRODUCTEN HELPEN U UW PIZZA-SPEL TE VERBETEREN!